Vés al contingut

3r

PLANTEM CALÇOTS!!

A l’octubre vam plantar calçots. Mireu com ho vam fer! Entre tots anàvem mesurant, fent els forats, plantant, i regant.

Les classes dels Dinosaures i dels Trolls hem treballat l’hort durant el tercer trimestre. Hem fet experiments i hem tractat alguns temes com l’origen de l’horticultura, les eines de l’hort, les dites, etc.


EXPERIMENTS:


1. UNA LLAVOR MOLT FORÇUDA.

Volíem saber si una mongetera té prou força com per aixecar una capa de guix i germinar.

Vam posar les llavors de mongeta en remull durant tota una nit. Vam plantar 2 o 3 en un test i les vam regar. Vam posar una capa de guix damunt el substrat. Vam deixar el test al sol i vam esperar per veure què passava.

Com que passaven molts dies i no vèiem cap resultat, vam destapar el test i vam veure que la mongetera havia germinat i estava creixent, però li havíem posat una capa de guix massa gruixuda.

2. ELS CUCS DE TERRA.

Volíem saber si els cucs de terra són importants per les plantes.

Vam tallar dues ampolles de plàstic per la meitat i vam omplir les bases amb capes alternes de terra i farina. Vam plantar dos enciams, un a cada ampolla, i en una d’elles hi vam posar cinc cucs de terra. Vam cobrir les ampolles amb cartolina negra i les vam posar en un lloc càlid i lluminós. Les vam regar regularment i al cap de dues setmanes vam treure la cartolina i vam observar què havia passat.

A l’ampolla on hi havia els cucs, les capes de farina i terra estaven més barrejades i l’enciam havia crescut una mica més.

Hem aprés que els cucs tenen una funció molt important, que és barrejar la terra i oxigenar-la, i aportar-hi nutrients amb les seves excrecions.

3. NO M’AGRADA LA CONTAMINACIÓ.

Volíem saber com afecta la contaminació a les plantes.

Vam agafar tres plantes d’albergínia en testos. Vam fregar amb vaselina l’anvers de totes les fulles d’una de les plantes i el revers de totes les fulles d’una altra, a la tercera no li vam fer res. Les vam col·locar a la finestra i les vam anar regant de manera regular.

Després de dues setmanes vam poder comprovar que les dues plantes que havíem fregat amb vaselina havien crescut una mica menys i tenien les fulles pansides, la que més la que tenia la vaselina al revers de les fulles.

Hem aprés que la contaminació afecta a les plantes obstruint-les els estomes i fent que es creixin més lentament o fins i tot es comencin a morir.

4. BERENAR AMB PLÀTAN.

Volíem comprovar com els microorganismes descomponen la matèria orgànica.

Vam agafar quatre bosses de plàstic i les vam omplir de la manera següent:

-bossa A: uns quants talls de plàtan.

-bossa B: talls de plàtan i un sobre de llevat.

-bossa C: talls de plàtan i una mica d’aigua.

-bossa D: talls de plàtan, un sobre de llevat i aigua.

Les vam posar al sol durant uns quants dies i després vam poder observar que el plàtan de la bossa A s’havia enfosquit; el de la bossa B havia començat a descompostar-se molt lentament; el de la bossa C està podrit i té una mica de verdet; i el de la bossa D s’ha descompost força i la bossa està una mica inflada.

Hem aprés que els microorganismes descomponen la matèria orgànica millor quan la humitat i la temperatura són adients.


ALTRES ACTIVITATS:

A més a més hem treballat altres aspectes de l’hort, com per exemple:

L’origen de l’horticultura. Hem vist un power-point que explica l’origen de l’horticultura.

El disseny del nostre hort. Hem anat a l’hort a fer un dibuix de com està distribuït el nostre hort. Aquí teniu alguns dels dibuixos que hem fet.

-Les eines de l’hort. Hem fet un joc en què, sense parlar, ens havíem d’ajuntar en grups de 3 on hi hagués el nom i la fotografia de l’eina, la seva descripció i la seva utilitat.

Dites de l’hort. Hem treballat algunes dites relacionades amb l’hort, els seus productes i les diferents èpoques de l’any.

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: